Suomen armeija pelottelee ruumispusseilla massaurkinnan puolesta

Armeija haluaa kovasti urkkia kaikkia suomalaisia.

Erittäin kovasti.

Tänä aamuna Helsingin Sanomissa sotilastiedustelun apulaisjohtaja Matti J. Kari antoi harvinaisen haastattelun. Sen sisältö on: antakaa meille oikeus kuunnella kaikkien suomalaisten netinkäyttöä, tai “pojat” palaavat ruumispusseissa Afganistanista kotiin.

Ilmeisesti asia-argumentit massaurkinnan puolesta ovat loppuneet, kun sotilaiden pitää turvautua pelotteluun.

Kari ei haastattelussa täsmennä, miten Suomen kautta kulkevan nettiliikenteen valvonta auttaisi estämään toisella puolella maailmaa tapahtuvia tekoja. Talebanit eivät tietääkseni kierrätä suunnitelmiaan Suomen kautta. Ja jos kyse on urkinnan mahdollistamasta tietojen vaihdosta, niin kuvittelisi että uhkista rauhanturvaajille kerrottaisiin muutenkin.

Kari vertaa haastattelussa massaurkintaa nelostien valvomiseen. Hänen mukaansa vain ruotsin rekisterilaatoissa olevat keltaiset autot pysäytettäsiin.

Vertaus on virheellinen. Verkkoliikenne koostuu teknisellä tasolla pienistä tietopaketeista, jotka näyttävät ulkopuolelta täysin samalta. Jos verkkoliikennettä halutaan valvoa, jokainen paketti pitää pysäyttää ja tutkia.

Karin haastattelussa antama vertaus perustuu ajatukseen, että pakettien metatietojen (aika, palvelimen osoite, ym) perusteella saataisiin eroteltua tutkittavaksi otettava liikenne.

Puolustusministeriön urkintatyöryhmän mietintö puhuu rajauksista kuitenkin hyvin epämääräisesti. Sen mainitsemilla reunaehdoilla rajaus voisi olla esimerkiksi: Tutkitaan kaikki Facebookiin menevä liikenne tammikuussa. Ja nelostietä kulkee aika harva suomalainen, mutta Facebookia käyttää 2,4 miljoonaa.

Nelostie-vertaukseen sovitettuna: auton väriä ja rekisteritunnusta ei pysty havaitsemaan, ellei autoa tutki kunnolla. Karin mallissa jokainen tiellä liikkuva auto pysäytettäisiin ja kuljettajia vaadittaisiin avaamaan takaluukku.

Leave a comment