Facebookin vaalitempaus hyödyttää kokoomusta ja vihreitä

Vaalipäivänä sunnuntaina Facebookiin tulee yhdeksi päiväksi uusi ominaisuus: olen äänestänyt -nappi. Sen avulla voi kertoa Facebook-ystävilleen, että on käynyt äänestämässä eduskuntavaaleissa.

Julkilausuttuna tavoitteena napin lisäämiselle on äänestysprosentin kasvattaminen. Missiomme on luoda avoimempi maailma, sanoo Facebook tiedotteessaan.

Yhtiön toiminnalla voi olla myös vaikutusta vaalitulokseen. Facebookin käyttäjäkunnassa nuoria on suhteellisesti enemmän kuin vanhoja – 18-24 -vuotiaat on Facebookin suurin käyttäjäryhmä. Allianssin ja TNS Tallupin tekemän tutkimuksen mukaan 18-28 -vuotiaat äänestävät eniten vihreitä, kokoomusta ja perussuomalaisia. Tuoreet Nuorisovaalit osoittavat, että nuoret kannattavat kokoomusta ja vihreitä enemmän kuin muun ikäinen väestö. Käytännössä Facebookin tempaus voi tuoda lisää äänestäjiä etenkin vihreille ja kokoomukselle.

 

Vaalikamppailu toiseksi suurimman puolueen paikasta on äärimmäisen tiukka. Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset ovat käytännössä tasoissa gallupeissa. Todennäköisesti vaalipiirien viimeiset sijat ratkaisevat sen, kenestä tulee toiseksi suurin puolue – ja mahdollisesti keskustan hallituskumppani.

Jos Facebookin tempaus keikauttaa kokoomukselle pari vaalipiirin viimeistä sijaa, vaikutus voi olla yllättävän suuri. Ja etenkin Helsingissä sekä Pirkanmaalla Vihreiden ylimäärinen paikka on hyvin tiukoilla.

Äänestä-napilla on tutkitusti vaikutusta. Nature-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan 340 000 yhdysvaltalaista enemmän kävi äänestämässä napin ilmestyttyä palveluun vuonna 2010.

 

En väitä, että Facebookilla olisi tietoinen tarkoitus suosia mitään puoluetta. Uskon, että yhtiö haluaa aidosti tukea vaaleja ja olla mukana tärkeässä yhteiskunnallisessa tapahtumassa.

Toki tällaista toimintaa on nähty kotimaisin voimin. Ammattiliitot ovat monissa vaaleissa kampanjoineet äänestysaktiivisuuden nostamiseksi. Se sopii ammattiliitoille, koska kasvava äänestysaktiivisuus on perinteisesti suosinut vasemmistoa.

Kommentit

  1. Tekisi mieli vähätellä tällaista mutkan kautta aasinsillan yli vedettyä johtopäätöstä, mutta toisaalta… Voisikohan tätä jotenkin todentaa? Jos aktiivisuuden nousu suosii vasemmistoa mutta FB taas on nuorempien, kokkarien ja vihreiden, suosiossa, olisiko efekti +-0 ja äänestys% hieman korkeampi kuin 2011?

Leave a comment