10 parasta keinoa, jolla suojaudut nettiurkinnalta

On kulunut reilu vuosi siitä, kun Edward Snowden paljasti NSA:n massiivisen urkinnan. Sen jälkeen teknologiayhtiöt ovat kilvan kehittäneet ohjelmia, joilla tavallinen kansalainen voi suojautua mielivaltaiselta urkinnalta.

 

Freedome
Suomalaisen F-Securen Freedome on maksullinen palvelu, joka salaa ja suojaa liikennettä tabletista ja kännykästä nettiin. Verkkoliikenne kierrätetään F-Securen palvelimien kautta, ja siitä poistetaan seurantaosia ja haitallisia ohjelmia. Käyttäjä voi myös valita, mistä maasta liikenne näyttää olevan peräisin – Yle Areenaa voi näin katsoa myös ulkomailla.

 

Onion browser
Alun perin yhdysvaltain armeijan kehittämä Tor-verkko on keino surffailla netissä anonyymisti. Tor kierrättää liikenteen kolmen eri palvelimen kautta ja näin alkupiste hämärtyy. Tor-verkossa on verkkosivuja, jotka tunnistaa .onion -päätteestä. Tor-verkossa käydään salauksen takia myös paljon huumekauppaa.

 

Signal
Edward Snowdenin mukaan paras tapa pysyä turvassa urkinnalta on viestien salakirjoittaminen lähtöpisteestä päätepisteeseen. Signal on ohjelma, jolla voi soittaa salattuja puheluita.

 

Textsecure
Textsecure on tekstiviestien salaamiseen tarkoitettu ohjelma.

 

DuckDuckGo
Jos et tiedä, mikä yhtiön tuote on, niin silloin sinä olet tuote. Google ja muut hakukoneyhtiöt myyvät tietojaan sinusta eteenpäin. Yksi tapa suojautua siltä on käyttää Duckduckgo:n kaltaisia hakukoneita, jotka kunnioittavat yksityisyyttä.

 

Openstreetmap
Käyttämällä Googlen, Nokian ja Bingin karttoja kerrot samalla myös itsestäsi. Openstreetmap on avoin vaihtoehto, joka etenkin länsimaiden ulkopuolella on myös tarkempi.

 

Replicant
Android-älypuhelimien valmistajat usein lisäävät puhelimiinsa paljon kaikenlaista roskaa. Replicant on Android-versio, joka on suunniteltu yksityisyys ja hallittavuus mielessä. Asentaminen on tosin hankalaa, joten ei sovi aloittelijoille.

 

Ios8
Apple lisäsi uusimpaan käyttöjärjestelmäänsä salausta. Yhtiön mukaan ilman käyttäjän salasanaa edes yhtiö itse ei pääse käsiksi tekstiviesteihin, kuviin ja sähköposteihin. FBI on ollut tästä jo huolissaan, koska pelkää salauksen vaikeuttavan rikostutkintaa.

 

Truecrypt
Truecrypt-ohjelmalla voi luoda salattuja kansioita pöytätietokoneelle. Ilman salasanaa kukaan ei pääse vahvasti salakirjoitettuihin tiedostoihin käsiksi. Truecryptin kanssa on viime aikoina ilmennyt ongelmia, joten vaihtoehtoina on esimerkiksi oman käyttöjärjestelmän salaustoiminnot ja Veracrypt.

 

Keepass
Samaa salasanaa ei kannata käyttää monessa eri paikassa. Lisäksi salasanojen pitäisi olla vaikeita ja monimutkaisia. Vaan kuinka muistaa sata erilaista salasanaa? Vastaus on Keepass – ohjelma, joka tallettaa ja salaa salasanat. Pitää muistaa vain yksi salasana.

Leave a comment