Nettikupla pakottaa ajattelun tynnyriin

Filter bubble on termi, jolle olen yrittänyt etsiä suomennosta.

Eli Pariserin kehittämällä termillä tarkoitetaan ilmiötä, jossa omat lukutavat netissä vaikuttavat siihen, minkälaista tietoa myöhemmin saa näkyviinsä.

Kun keskimääräinen käyttäjä avaa Facebookin, kavereilta on tarjolla satoja tai jopa tuhansia uusia päivityksiä. Facebookin salainen algoritmi päättää aiemman käytöksen perusteella, mitkä 20-30 päivitystä tulevat näkyviin.

Facebook pyrkii maksimoimaan oman palvelunsa . Käyttäjälle näytetään vain kiinnostavimmat, kuohuttavimmat ja itselle läheisimmät asiat. Uudet ajatukset, marginaaliset ilmiöt ja tylsät ihmiset karsitaan pois.

Tämä nettikupla saattaa kapeuttaa ajattelua. Jos seuraa maailmaa vain Facebookin kautta, tieto ja ajatukset suodattuvat vanhojen tottumusten mukaan.

Jos et usko, niin kokeile tykätä kaikkea mitä Facebook sinulle tarjoaa. Wiredin toimittaja teki niin, ja tuloksena hänen Facebook-virtansa täyttyi roskauutisilla ja brändien mainoksilla.

Nettikupla lienee hyvä suomennos ilmiölle. Jos ei ole varovainen, joutuu elämään vain oman kuplansa sisällö ja kuplan rajat määrittelee joku muu.

 

 

 

Leave a comment