Google poistanut Suomesta jo 3150 hakutulosta

Google on saanut suomalaisilta lokakuuhun mennessä 6400 pyyntöä verkkosivujen piilottamikseksi hakutuloksista. Pyyntöjen perusteella yhtiö on piilottanut jo 3150 suomalaisia koskevaa verkkosivua.

Asia käy ilmi Googlen lokakuun alussa julkaisemasta raportista. Yhtiö kertoo saamiensa hakemusten kokonaismäärän ja kuinka monta niistä se on kunnoittanut tai jättänyt kunnoittamatta. Yhteensä hakemuksia on tullut hieman yli 2000 kappaletta.

Hakutulosten poisto perustuu Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätökseen, jonka mukaan yksilöllä on oikeus pyytää Googlea poistamaan hakutuloksista itseään koskevia sivuja. Päätöksen jälkeen Google julkaisi lomakkeen, jolla poistoja voi pyytää. Myös Microsoftin Bing-palvelu tarjoaa vastaavaa lomaketta.

Poistot koskettavat tiettyjä hakusanoja. Jos Paavo Väyrynen pyytäsi jotain sivua poistettavaksi ja saisi tahtonsa läpi, Paavo Lipposen nimellä sivu silti löytyisi. Sivut eivät myöskään poistu netistä, vaan niitä ei löydä hakutuloksilla.

Mitä nämä poistetut sivut ovat? Sitä voi vain arvailla. Oikeus unohtua ei toteutuisi, jos poistetut sivut kerrottaisiin avoimesti. Sen takia kenelläkään Googlen ulkopuolisella ei ole mahdollisuutta arvioida, ovatko poistot perusteltuja vai eivät.

Google kuitenkin kertoo sivustojen ylläpitäjille ajoittain, mitä sivuja se on poistanut. BBC kertoo, että sen sivuilta on poistettu pomminteko-ohjeita ja koirariitoja. Guardianin sivuilta on poistettu tietoa esimerkiksi huijaavasta erotuomarista nimeltään Dougie McDonald.

Suomessa vastaavia tietoja ei ole kovin paljoa tullut julki. Yleisradio on kertonut muutamasta poistosta, mutta niiden sisältöä ei eritelty tarkemmin. Yleisradio ei ole kertonut, mitä artikkeleita poistot ovat tarkalleen koskeneet.

 

Leave a comment