EU haluaa sensuroida hakutulokset myös USA:n Googlesta

Kesästä alkaen eurooppalaiset ovat voineet vaatia hakukoneyhtiöitä poistamaan itseään koskevia hakutuloksia. Perustana on EU-oikeuden kesällä tekemä päätös, jonka mukaan kansalaisilla on “oikeus tulla unohdetuksi”.

Google toteutti päätöksen niin, että se poistaa hakutuloksia vain maakohtaisista hakukoneista. Google.fi:stä tulokset poistetaan, mutta Google.com:sta tulokset löytyvät. Vaihtamalla sijaintinsa Yhdysvalloiksi, eston voi kiertää helposti.

Nyt Reuters kertoo, että EU-viranomaiset haluaisivat Googlen poistavan hakutulokset kaikkialta maailmasta – myös Yhdysvalloista. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että EU:n pakottamaa muistinmenetystä ei voisi enää ohittaa.

Samalla kertaa EU-viranomaiset vapauttaisivat hakukoneet ilmoitusvelvollisuudesta. Vaikka joku esimerkiksi Yleisradioon viittaava hakutulos poistettaisiin, siitä ei tarvitsisi – eikä ehkä edes saisi – kertoa sivuston ylläpitäjälle.

Hakutulosten poistaminen on vapaaehtoista muistinmenetystä. EU-kansalaiset eivät tällä hetkellä voi itse päättää, mitä he haluavat muistaa ja mitä unohtaa. Sen sijaan yhteisen muistin hallintaa ollaan antamassa hakukoneyhtiöiden tehtäväksi. Prosessista puuttuu demokraattisuus, valvonta ja läpinäkyvyys.

Lähde: Reuters

Leave a comment